Illegale legbatterij ontdekt in klooster Arme Klaren

Het voormalig klooster waar de Arme Klaren illegaal eieren stockeerden.

Het voormalig klooster waar de Arme Klaren illegaal eieren stockeerden.

Maandagochtend ontdekte de politie van Roeselare een legbatterij in de kelder van het leegstaande klooster van de Arme Klaren. De kloostergemeenschap had hiervoor geen vergunning. Vermoedelijk werd de installatie achtergelaten bij het vertrek van de zusters Clarissen, eind vorig jaar.


Het waren twee agenten die de legbatterij ontdekten in de kelder van het klooster. Om de waardigheid van het gebouw niet te schenden, moesten zij het klooster eerst inspecteren voor er een professionele kuisploeg aan de slag ging.

Het betreft een installatie waarin een 60-tal kippen opgesloten zaten. Volgens het parket hadden de kippen voldoende voedsel en verkeren ze in uitstekende staat. De agenten legden ook een opslagplaats bloot, met daarin enkele honderden kartons eieren. Zowel voor de legbatterij als de opslagruimte hadden de zusters geen vergunning. Waar de kippen nu naartoe moeten, is nog niet duidelijk.

De voormalige abdis heeft via het bisdom van Brugge een korte reactie gegeven. Ze betreurt de feiten maar verklaart dat ze niet anders konden. Iedere winter werden de Arme Klaren overstelpt met eieren. Uit een christelijke ingesteldheid besloten ze een aantal eieren het leven te schenken en ze te laten uitbroeden. “Misschien zijn we daarin ietsje te ver gegaan”, klinkt het.

Buurtbewoner Oswald Donck (72) reageert verontwaardigd. “Al sinds mijn kindertijd breng ik wekelijks een karton eieren naar het klooster”, foetert hij. “Hoe kon ik zo goedgelovig zijn? Had ik geweten dat die nonnen op zo’n eierberg zaten, dan had ik ze wel zelf opgegeten. Het ergste aan de hele zaak is dat het weer toch nooit verbeterde”, aldus Donck.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s